Catalunya sota Espanya. L'opressió nacional en democràcia

Alfons López Tena

Catalunya sota Espanya
ISBN: 9788495400444
Edició: 2007
Preu: 15.00 €
Pàgines: 264
Distribució:  RBA Editors

Tot al llarg del segle XX, espanyols i catalans hem tingut interessos comuns: la desaparició del poder militar, l'establiment de la democràcia, la integració a Europa…

Tot això ja està fet, però, ara uns i altres ens trobem sense un projecte comú i no som altra cosa que projectes nacionals amb interessos contraposats.

Alfons López Tena defensa, en aquest assaig lúcid, que cal actualitzar la relació Catalunya-Espanya, una confrontació secular que només pot acabar de tres maneres: amb l'extinció de la nació catalana per assimilació, amb la mutilació de la nació espanyola per la independència catalana o fent les dues nacions compatibles en un mateix Estat plurinacional de debò.

Vocal del Consell General del Poder Judicial, López Tena sosté que el miracle de la nostra supervivència nacional, i l'anomalia que representem en una Europa on nació rere nació ha assolit la independència o ha desaparegut per assimilació, no és sostenible indefinidament.

Es tracta de viure amb Espanya, no sota Espanya, o de viure sense Espanya.

López Tena replanteja en termes molt clars la confrontació entre els dos projectes nacionals i el camí que Catalunya, com a poble, ha de seguir per continuar existint.